Gelderse treinen blijven toiletloos

Reizigers in Gelderland kunnen tot 2037 nog treinen zonder toilet treffen: de provincie is niet van plan alsnog toiletten in te laten bouwen. Rover is teleurgesteld in het besluit.

Rover sprak samen met bondgenoot Treinen-Met-Toiletten in tijdens de Statenvergaderingen van provincies Gelderland en Overijssel. Mede namens de Toiletalliantie pleitten de organisaties ervoor om de inbouw van toiletten in treinen als onderdeel van de nieuwe regionale spoorconcessies op te nemen. Mensen zouden niet op grond van een lichamelijke beperking (zoals blaas- of darmproblemen) mogen worden weerhouden aan allerlei activiteiten deel te nemen.

Gelderland besloot in de nieuwe spoorconcessies een toilet wel voor te schrijven voor nieuw materieel, maar niet in bestaande treinstellen in te bouwen. Gedeputeerde Van der Meer stelde dat het “raar” zou zijn om treintoiletten in te bouwen, omdat er in het verleden is gekozen voor toiletten op de stations. Wel heeft hij toegezegd dat de stationstoiletten van de eerste tot en met de laatste trein beschikbaar zullen zijn. Daarmee blijven in Gelderland tot 2037 nog tientallen toiletloze treinen rijden op de trajecten Apeldoorn-Zutphen, Zutphen-Winterswijk, Winterswijk-Arnhem, Arnhem-Tiel en Ede/Wageningen-Amersfoort.

Ook in Overijssel stonden treintoiletten op de agenda. In deze provincie rijden nog slechts drie treinstellen zonder toilet (op de lijn Almelo-Hardenberg), welke in 2027 worden vervangen. Gedeputeerde Boerman deed hier de toezegging zich in te zetten voor de snelle beschikbaarheid van toiletten op de stations langs deze lijn.

Toegankelijkheid, Gelderland

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons