Skip to main content

Extra opletten voor treinreizigers met een beperking deze herfst

Rover waarschuwt treinreizigers met een beperking om deze herfst op een aantal trajecten extra alert te zijn op minder toegankelijke treinen dan dat zij gewend zijn. NS zet hier soms oudere treintypes in tegen gladde sporen.

Tussen 6 september en 11 december zullen net als voorgaande jaren een aantal sprinterdiensten enkele keren per week met oudere Sprinters worden gereden. Deze oude Sprinters hebben een Sandite-voorziening die ervoor zorgt dat het spoor minder glad wordt door vallende herfstbladeren. De Sprinters hebben echter ook nadelen, zo zijn zij niet volledig toegankelijk voor reizigers met een beperking. Ook rijden deze treinen iets langzamer, wat een mogelijke kans op enkele minuten vertraging met zich meebrengt.

Het gaat om Sprinters op de trajecten Enschede – Apeldoorn, Baarn – Utrecht, Rhenen - Utrecht – Breukelen en Amsterdam Centraal - Haarlem – Hoorn. Reizigers kunnen op de website en in de app van NS zien welk materieel per rit wordt ingezet. De treintypes SGM en DDZ zijn niet zelfstandig toegankelijk voor rolstoelgebruikers ivm de aanwezigheid van traptreden.

Rover heeft de afgelopen jaren bij NS aangedrongen op het herfstbestendig maken van de nieuwe Sprinters. Naar verwachting zijn de Sandite-installaties volgend jaar allemaal overgezet naar moderne treinstellen. Dat maakt deze herfst voor één keer doorbijten voor een aantal reizigers.

Toegankelijkheid