Skip to main content

Saskia Kluit nieuwe voorzitter Rover

Zaterdag 21 november hebben de leden van Rover tijdens de Algemene Ledenvergadering Saskia Kluit gekozen als nieuwe voorzitter.  Saskia neemt hiermee het stokje over van Walter Etty, die tweemaal voor de periode van één jaar was verkozen. Walter is door de leden verkozen om als bestuurslid verder te gaan. 

Saskia Kluit (47) heeft de afgelopen 11 jaar gewerkt bij de Fietsersbond waarvan de laatste 5 jaar als directeur. Zij is recent bij de Fietsersbond vertrokken waardoor niets haar in de weg staat om als voorzitter van Rover aan de slag te gaan. Saskia heeft ervaring in meerdere besturen. Zo was ze voorzitter van de Dutch Cycling Embassy en oprichter van Energie-U, een coöperatieve vereniging die Utrechters helpt met energie besparen en zelf opwekken. Daarnaast is zij sinds afgelopen mei Senator in de Eerste Kamer namens GroenLinks.

Vrijwel iedere fietser is óók een fervent gebruiker van het openbaar vervoer, stelt Saskia. Ook zijzelf maakt naast de fiets veel gebruik van de trein. Ze vindt dat de OV-reizigers een sterke belangenbehartiger verdienen en is daarom gemotiveerd om voorzitter te worden van Rover. Ze hoopt Rover nog beter op de kaart te krijgen bij de gewone Nederlander en daarmee meer leden en meer bekendheid te behalen. Saskia komt in een roerige tijd aan boord bij Rover: er wordt veel gesproken over bezuinigen op het OV, terwijl zij juist pleit voor investeringen: “Er zijn zes miljoen mensen in Nederland, bijna een derde van de bevolking, zonder rijbewijs. Voor mensen met een beperking is het openbaar vervoer zelfs de enige vervoerswijze. Met minder OV krijgen zij minder de kans om mee te doen met de maatschappij. Op het platteland is goed OV nog belangrijker, in Noord-oost Groningen moet je al snel 20 kilometer fietsen en dat lukt niet iedereen.”

Sinds 2018 is directeur Freek Bos de vertegenwoordiger van Rover aan de gesprekstafels. Het bestuur geldt als ondersteuning van het bureau. Saskia Kluit wil het bureau en de vereniging helpen om te groeien, waarbij de kracht van de huidige organisatie behouden blijft. Hierbij kan Rover veel leren van de ervaring die Saskia heeft opgedaan bij de Fietsersbond.

Vereniging