Skip to main content
Werkzaamheden station Haarlem

"Meer werkzaamheden vraagt ook meer van spoorvervoerders"

Er zijn creatieve maatregelen nodig nu de treinreiziger de komende jaren steeds meer overlast gaat krijgen door spoorwerkzaamheden. Zo kunnen de drukste momenten worden ontlast door extra korting in de daluren te geven. Daarvoor pleit Rover-directeur Freek Bos vandaag in de Tweede Kamer.

Treinreizigers moeten de komende jaren rekening houden met grote overlast door werkzaamheden aan het spoor. Daarvoor waarschuwde ProRail deze week. Wegens een gebrek aan monteurs zal het bovendien nodig zijn om vaker overdag en buiten de vakanties te werken. De reiziger zal daarom vaker merken dat er op een bepaald traject geen treinen kunnen rijden.

Volgens Rover hoeft het niet altijd een probleem te zijn om op werkdagen aan het spoor te werken. “Overlast is er toch wel, soms is in één klap op werkdagen de werkzaamheden uitvoeren dan beter dan zes keer achter elkaar een weekend geen treinen”, stelde Rover-directeur Freek Bos vandaag in de Tweede Kamer. Wel vraagt Rover om de juiste maatregelen en sturing. Zo zal Rijkswaterstaat eerder aangehaakt moeten worden en moeten er tijdig vervangende bussen worden besteld. Ook pleit Rover voor “nieuwe maatregelen” zoals extra korting in de daluren om reizigers aan te moedigen de drukste momenten te mijden.

Tot slot wijst Rover op het belang van tijdige en volledige informatie. Zo kunnen reizigers tijdig hun plannen aanpassen als er geen treinen rijden. Ook blijkt uit een onderzoek van Rover dat reizigers geholpen zijn als de kans op vertraging vooraf bekend is. “Liever informatie over een moeilijk haalbare aansluiting dan bij voorbaat die aansluiting schrappen”, vindt Freek Bos, “de reiziger wil zelf een keuze kunnen maken.”

Werkzaamheden