Skip to main content

De smoezen van NS

Detreinreizigers2 machinist zit nog op de wc, de machinist had zich verslapen, er loopt een ezel langs het spoor, de remmen worden even getest, de machinist is een zwaan van het spoor aan het redden.. wie denkt alle redenen van NS voor treinvertraging al gehoord te hebben, heeft waarschijnlijk nog niet op de facebookpagina De smoezen van NS gekeken.

Op de facebookpagina worden Twitter-berichten verzameld van de meest originele NS-excuses voor vertraging. Treinreizigers kunnen op de pagina terecht om hun ervaringen te delen, een beetje lol te maken met de dagelijkse vertragingsellende en een heuse NS-herfst-/winterbingo te spelen.

Initiatiefnemer Adriaan kwam op het idee toen hij in een langzaam rijdende trein zat: “Er werd omgeroepen 'Dames en heren, de reden dat wij zo langzaam rijden is dat er een gewonde vogel langs het spoor ligt, die door hulpverleners wordt verwijderd.' De hele coupé, en naar ik aanneem de hele trein, keek elkaar aan van: 'Wát?' Ik plaatste een tweet en kwam nog 2 tweets tegen met 'gewonde vogel'. En toen dacht ik: Het is toch jammer dat die dingen allemaal verloren gaan... Twitter is zo kort van geheugen... hier moet ik iets mee doen.”

Het resultaat is een community-pagina waar alle opvallende verklaringen voor NS-vertragingen worden gedeeld. Het gaat hierbij niet om de ‘gewone’ vertragingsoorzaken zoals wisselstoringen en logistieke problemen, maar om een overzicht van alle redenen die “wel serieus bedoeld zijn, maar eigenlijk niet serieus genomen kunnen worden”.

Via een pagina is een bingokaart te downloaden waarop de treinreiziger kan aankruisen welke redenen hij voor vertraging te horen krijgt. Het bingospel wordt al veelvuldig gespeeld en gedeeld via Twitter. Hiermee lijkt De smoezen van NS een heuse social media-hit te worden.

Overigens hebben oprichter Adriaan en de mede-beheerders van de site geen gemene bedoelingen met de pagina. “We proberen juist de lol in te zien van alle ellende op het spoor. Vertraging, uitval van treinen, geen treinverkeer, overvolle trein... allemaal niet prettig, maar een originele smoes van NS maakt het dragelijk. En we hebben onze docenten, leidinggevenden en dates weer een geloofwaardige reden te geven”.

Update
NS beloont de eerste vijf deelnemers met een geldige volle bingokaart met een 1ste klas dagkaart

 

NS-bingo