Skip to main content

Spoor opnieuw niet winterklaar?

Ook dit jaar houdt de spoorsector de traditie in ere door bij de eerste sneeuw veel treinen uit te laten vallen. Rover heeft aan ProRail om opheldering gevraagd over de lange lijst wisselstoringen.

In de nacht van zaterdag op zondag viel er tot enkele centimeters sneeuw in het land. De gevolgen op het spoor waren groot, wisselstoringen waren er onder meer tussen Lelystad en Zwolle, Schiphol en Utrecht, Nijmegen en Den Bosch, Utrecht en Breukelen en tussen Amsterdam en Almere. Een geluk dat de sneeuw toevallig op een zondag was gevallen, op een werkdag zou de ochtendspits in delen van het land een chaos zijn geworden.

Door de snel oplopende temperaturen zijn grotere problemen gelukkig uitgebleven. Het is echter duidelijk dat ook dit jaar het winterklaar zijn van het spoor te wensen over laat. Rover heeft aan ProRail gevraagd of de storingen met een goed functionerende wisselverwarming te voorkomen geweest zouden zijn.

ProRail heeft op dit moment nog geen antwoord op de vraag en overlegt met onderaannemers over de storingen. Rover adviseert ProRail al jaren om minder afhankelijk te worden van onderaannemers en zelf de juiste kennis in huis te halen. Het wordt nu nog maar de vraag of het spoor in 2019 wel winterklaar zal zijn..

 

Infrastructuur, Dienstuitvoering