Skip to main content

OV-abonnement pauzeren? Dit zijn de mogelijkheden

Er wordt steeds meer een beroep gedaan om mensen om niet te reizen indien niet noodzakelijk. Rover heeft de vervoersbedrijven daarom gevraagd voor een mogelijkheid om OV-abonnementen tijdelijk op te schorten. 

“De trein is even geen uitje. Voor de veiligheid en gezondheid van medereizigers en onze collega’s vragen we je alleen de trein te pakken als het echt moet”. Een begrijpelijk verzoek waarmee NS reizigers vraagt om hun reis indien mogelijk uit te stellen om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een volgende logische stap zou zijn om OV-reizigers de mogelijkheid te bieden hun abonnement tijdelijk op te schorten. Rover heeft de OV-sector verzocht om deze mogelijkheid aan te bieden.

Rover ontvangt veel vragen van reizigers over hun OV-abonnement. Vooral de recreatieve dalurenabonnementen zullen de komende tijd weinig gebruikt worden. Rover zou daarom graag zien dat reizigers de keuze wordt geboden om het abonnement al dan niet te pauzeren. Dat motiveert extra om de komende periode geen niet-noodzakelijke reizen te maken. Rover ziet een rol voor de overheid om indien nodig financiële hulp te bieden aan vervoersbedrijven die hierdoor inkomsten mis lopen.

Abonnement pauzeren: tips en trucs

Op dit moment is er nog geen eenduidige oplossing voor reizigers die hun abonnement willen pauzeren. Wel kunnen de kosten tijdelijk worden vermeden middels een (tijdelijke) overstap naar NS Flex. We geven hieronder wat tips en trucs, waarbij geldt dat iedere reiziger zelf moet afwegen of het de moeite waard is deze stap te zetten. Deze afweging kan een lastige zijn, omdat niet bekend is wanneer de coronacrisis is bedwongen. Mede hierom wil Rover dat er een eenvoudiger oplossing komt. Onderstaande tips zijn dan ook op eigen risico.

Bus, tram en metro
Vooralsnog hanteren de vervoersbedrijven het standpunt dat reizen mogelijk is, waardoor een abonnement te gebruiken is en dus niet gepauzeerd hoeft te worden. Wel is het mogelijk het abonnement op te zeggen. Rover vraagt de vervoerders hier soepeler mee om te gaan.

Kruidvatkaartjes en Keuzedagen
Kruidvatkaartjes waren geldig t/m 12 april, deze periode is nu verlengd t/m 31 december 2020. Heb je de code al verzilverd voor een dag waarop je niet gaat reizen? Neem contact op met de NS klantenservice voor een nieuwe couponcode. Ook Keuzedag-reizigers die een Keuzedag nu niet kunnen gebruiken, kunnen contact opnemen met de NS klantenservice om een couponcode te ontvangen. Houd rekening met drukte bij de klantenservice. 

Treinabonnementen
Doorlopende jaarabonnementen die langer dan een jaar actief zijn, kunnen iedere maand worden opgezegd. Daarnaast geldt voor een aantal abonnementen dat de overstap gemaakt kan worden naar NS Flex Basis, ook binnen het eerste jaar. NS Flex Basis kost €0 per maand, eventueel gemaakte reizen worden achteraf gefactureerd tegen vol tarief. Na 30 dagen kan weer worden gewisseld naar een ander NS Flex abonnement zoals Dal Vrij, Dal Voordeel, Weekend Vrij etc. Voortaan wordt er dan op rekening gereisd in plaats van op saldo.

Let op: niet alle abonnementen bestaan in een NS Flex variant. Dat betekent dat het soms nodig kan zijn weer terug over te stappen van NS Flex naar Reizen op Saldo wanneer het reizen weer wordt hervat. NS Flex kan ieder moment worden opgezegd. 
Houd er rekening mee dat NS Flex niet kan worden gecombineerd met een bus, tram, metro-abonnement: er kan ten onrechte geld in rekening worden gebracht bij een reis met bus, tram en metro.

Per specifiek abonnement

Dal Voordeel, Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijd Voordeel of Altijd Vrij (reizen op saldo)
Je kunt mogelijk kosten besparen door over te stappen op NS Flex Basis. Let echter op:

  • Heb je ook een abonnement van een andere vervoerder op de OV-chipkaart staan? Dan is overstappen niet mogelijk.
  • Na de overstap betaal je al je reizen via een rekening achteraf

Als abonnementhouder met een doorlopend abonnement kun je per direct overstappen naar NS Flex Basis zodat je geen vaste kosten meer hebt zolang je niet reist. Dit kan ook tijdens het eerste abonnementsjaar. Na 30 dagen kan het abonnement worden geupgrade naar de NS Flex variant van Dal Voordeel, Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijd Voordeel of Altijd Vrij. Deze abonnementen zijn even duur als de varianten van reizen op saldo.

Dal Voordeel 60+, Weekend Vrij 65+ of Dal vrij 65+
Hiervoor bestaan op dit moment nog geen alternatieven, overstappen naar NS Flex is niet mogelijk. Wel kan worden gekozen voor NS Flex Basis zodat er geen reiskosten worden gefactureerd. NS Flex Basis is iedere maand opzegbaar. Wanneer het reizen weer wordt hervat, zou NS Flex opgezegd moeten worden en het Dal Voordeel 60+, Weekend Vrij 65+ of Dal vrij 65+ opnieuw afgesloten moeten worden.

Traject Vrij
Je kunt overstappen op NS Flex Basis. Maar let op: er is onder NS Flex nog geen Traject abonnement verkrijgbaar. Dit betekent dat als je jouw trajectabonnement weer wilt activeren, je NS Flex weer moet inruilen tegen het Traject Vrij abonnement. Pas later dit jaar komt NS Flex Traject Vrij beschikbaar.

Voordeelurenkaart
Je kunt overstappen op NS Flex Basis. Maar let op: daarna kunt je niet meer terug naar het Voordeelurenabonnement want dit wordt niet meer verkocht aan nieuwe klanten. Het Voordeelurenabonnement biedt o.a. korting in de middagspits. NS Flex abonnementen bieden alleen korting buiten de spitsuren. Wil je jouw Voordeelurenkaart behouden, dan adviseren wij om niets te wijzigen.

NS Flex
Je kunt overstappen naar NS Flex Basis voor €0 per maand.

IC Direct Toeslagabonnement
NS compenseert houders van het abonnement automatisch. Je hoeft hier niets voor te doen. NS geeft restitutie over de gehele periode dat de IC-direct niet rijdt.

Bij-abonnementen
NS kan een aanbod doen om het bij-abonnement stop te zetten. Later kan een nieuw (bij-)abonnement worden afgesloten. Let op! Bij het afsluiten van een nieuw jaarabonnement is deze (het eerste jaar) niet maandelijks opzegbaar. 

Corona