Skip to main content

Petitie en meldpunt tegen reiskostentax

euro2Rover is een petitie begonnen via reizigersprotest.nl tegen het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Daarnaast roept de reizigersvereniging reizigers die door de forensentax overwegen het OV voor de auto in te ruilen, op zich te melden. Rover is fel tegen de forensentax en meent dat de maatregel zeer schadelijk zal uitpakken voor de mobiliteit en het milieu.

Veel forensen reizen nu met het OV naar het werk omdat zij via hun werk een abonnement krijgen. Straks zou zowel werkgever als werknemer wel eens kunnen kiezen voor de auto om het woon-werkverkeer te vermommen als een zakelijk ritje, dat wel belastingvrij vergoed wordt. De woningmarkt zit volledig op slot, maar in het lente-akkoord wordt doodleuk beweerd dat forenzen maar dichterbij hun werk moeten gaan wonen.

Ook automobilisten worden belast, toch vindt Rover het niet terecht dat OV-reizigers met deze belasting te maken krijgen. Via een onbelaste OV-vergoeding wordt het gebruik van het openbaar vervoer aangemoedigd, goed tegen fileleed en goed voor het milieu.

De petitie zal worden aangeboden aan zowel de Tweede Kamer als de NS. NS voert al jarenlang een beleid om forensen uit de spits te jagen. Nu dit beleid in het lente-akkoord geadopteerd lijkt te zijn, is het ook aan de OV-bedrijven om het reizen met OV in de spits weer aantrekkelijker te maken. Voor NS zien wij hier een belangrijke rol weggelegd. 

Rover roept forensen op de petitie te tekenen. Rover vraagt de ondertekenaars bovendien via het Meldpunt Reiskostentax te melden of zij van plan zijn het OV voor de auto in te ruilen. Melden kan behalve via de website ook telefonisch, tel 033-4220450, of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NB.  Om uit te rekenen hoeveel deze maatregel de reiziger gaat kosten, heeft de ANWB donderdag 31 mei een reiskostencheck gelanceerd voor zowel de treinreiziger als automobilist. Bedenk wel dat de reiskostentaxniet alleen voor treinreizigers geldt, ook reizigers in het stads- en streekvervoer krijgen er mee te maken.