Skip to main content

Rover blij met komst elektrische OV-fiets

Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov reageren positief op het plan van NS om een proef met een OV e-bike te houden. Rover pleit al langer voor toevoeging de elektrische fiets aan het OV Fietsassortiment. Er zijn nog wel aandachtspunten op het gebied van tarieven, gebruiksgemak, privacy en aansprakelijkheid voor schade.

NS wil een proef houden met de elektrische OV-fiets. Hiermee komt NS tegemoet aan een langgekoesterde wens van Rover. Wanneer de proef van start gaat is nog niet bekend, wij hopen dat dit komende zomer nog lukt. De OV e-bike zou in de verhuur komen voor een dagprijs van 10 euro. Omdat het dan nog steeds voordeliger is de eigen fiets in de trein mee te nemen, adviseren we samen met de andere consumentenorganisaties om de e-bike ook tegen een uurtarief te verhuren.

Verder is het belangrijk dat er comfortabel en veilig gebruik van de OV e-bike kan worden gemaakt. Daarvoor vinden de consumentenorganisaties dat zowel het zadel als het stuur gemakkelijk verstelbaar moeten zijn. Ook vragen zij NS om te onderzoeken of het mogelijk is om twee maten te introduceren. Er zou één maat voor kleinere en één voor langere mensen moeten komen, zodat zij altijd een passende e-bike kunnen kiezen.

Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens de pilot is het gebruik van data die verkregen worden via o.a. GPS-tracking. Verzamelen van de data is privacygevoelig en moet worden getoetst aan de AVG (privacywetgeving). De consumentenorganisaties vinden daar zorgvuldig mee om moet worden gegaan en pleiten ervoor de data over gebruik en klanten strikt gescheden te houden.

Tot slot vinden de consumentenorganisaties dat de fiets moet worden verzekerd tegen brand. Dan loopt de reiziger niet het risico om bij schade door bijvoorbeeld een oververhitte accu voor de kosten te moeten opdraaien.

Fiets en OV