Skip to main content

NS-stakingen: dit weten we nu

Morgen beginnen estafettestakingen bij de NS. De vakbonden hebben 5 dagen aangekondigd waarop regionaal gestaakt gaat worden. In dit artikel proberen we de gevolgen voor jou uit te leggen. Veel is daarbij nog onduidelijk.

Waar wordt gestaakt?
Officieel hebben de stakingen een regionaal karakter. Op woensdag 24 augustus gaat het om regio Noord (Zwolle, Lelystad, Groningen en Leeuwarden), vrijdag 26 augustus regio West (Rotterdam, Den Haag), maandag 29 augustus regio Noordwest (regio Amsterdam), dinsdag 30 augustus regio Midden (regio Utrecht) en woensdag 31 augustus regio’s Zuid en Oost (Brabant, Limburg, regio Enschede en Arnhem/Nijmegen). Details ontbreken nog en worden pas kort vooraf bekend gemaakt. We verwachten echter dat de overlast groot is en dat er landelijke gevolgen zullen zijn. De NS-dienstregeling is immers zo gemaakt dat treinen het hele land door gaan, dat scheelt normaal overstappen. Daarnaast reizen machinisten en conducteurs kriskras door het land. Treinen staan ‘s nachts bovendien vaak in andere regio’s geparkeerd dan de plek waar ze overdag rijden. Daarom verwachten wij nu dat op elke stakingsdag er in de regio waar gestaakt wordt geen treinen zullen rijden en ook in de rest van het land treinen zullen uitvallen.

Wat kun je als reiziger doen?
Als je kan thuiswerken of je reis kan uitstellen, adviseren wij daar gebruik van te maken. Ga je toch op reis, check dan in ieder geval de reisplanner - wij gaan er vanuit dat NS deze zoveel mogelijk bijwerkt. Houd rekening met lange reistijd en grote overlast, zeker op dagen dat er bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht of Den Haag wordt gestaakt. Houd bovendien rekening met meer drukte in de treinen die wel rijden.

Betaalt NS de kosten die ik maak voor ander vervoer?
In de voorwaarden van NS is opgenomen dat je recht hebt op geld terug bij vertraging en een vergoeding van maximaal 25 euro voor ander vervoer wanneer er gestaakt wordt. Je moet dan wel aantonen dat je de reis echt zou gaan maken. Hoe dat moet en aan welke voorwaarden je exact moet voldoen en voor hoeveel dagen je maximaal de vergoeding krijgt, moet NS vandaag bekend maken. update: De regeling is inmiddels hier te vinden.

Ik heb een internationaal ticket, wat nu?
Op sommige dagen zullen er ook minder internationale treinen rijden. Wanneer is nog niet te voorspellen. Je rechten zijn afhankelijk van je type ticket. Meer daarover vind je hier.

Rijden de andere vervoerders wel?
Ja, de staking is alleen bij NS. Stads- en streekbussen en regionale treinen van Connexxion, Qbuzz, Arriva en Keolis rijden wel.

Steunt Rover de stakingen?
Rover is niet blij met de stakingen. Na corona heeft het openbaar vervoer het moeilijk en dit is weer een klap om te verwerken. Het is in ieders belang om samen aan tafel te gaan zitten en te bekijken hoe de trein de reiziger weer terugwint. Wanneer de vakbonden noodzaak zien om actie te voeren, pleiten wij voor reizigersvriendelijke acties. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn reizigersvriendelijke acties niet verboden - zo heeft FNV ons bevestigd.

Staking